söndag 28 september 2014

Gästblogg!!!


- Funderingar av en som alltid kommit på någonting roligare än att plugga.
Resdatum: 18-21 september 2014.

Klassiska musikaler, några av världens bästa museer och shoping i de häftigaste butikerna fick familjen att längta till London.
Jag tänkte direkt Ryan air och bokade en 2 500-kronors flygresa till Stansted. Det är den tredje största flygplatsen av fem och bara snäppet mindre än Arlanda.

Misstag 1: Kolla även andra alternativ.
Ryan air är långt ifrån enda lågprisalternativet. Lägg till 30 kronor och flyg till Gatwick (nr 2), eller ta dig till Heathrow (nr 1) för +363 kr. Ju större flygplats desto bättre kommunikationer. Heathrow nås exempelvis av tunnelbanan.
För vår del var ändå Ryan air ändå ett bra alternativ: Vi hade inget behov av att ta med oss stora resväskor och framförallt passade tiderna bra.

Misstag 2: Kolla även andra alternativ 2.
Från Stansted finns det två sätt att komma till London.
Antingen buss, vilket är det billigaste, cirka 30 pund. De går dessutom till olika destinationer.
Tåget till Liverpool street station kostar ungefär £40 tor, men är också cirka en halvtimme snabbare.
Inget avgörande misstag, men kunde ha öppnat för andra, bättre, hotellalternativ.

Misstag 3: Köp buss- och tunnelbanekort direkt på stationen.
Första dagen ville vi åka hem till hotellet med buss, men tvingades ta en taxi eftersom det sedan ganska nyligen inte går att utföra någon form av pengatransaktion på bussarna.
För att ta sig runt med bussar och tunnelbana går det att antingen köpa dagskort eller ett Oystercard. Det senaste lönar sig i de flesta fallen. Oystercard kan till att börja med laddas med belopp från 5 pund och uppåt. Till detta kommer en depositionsavgift. Tariffsystemet är väldigt komplicerat. Det är inte bara dyrare att åka över flera zoner, utan olika pris från zon till zon, olika pris på olika tider och så finns det ett tak, capping, vilket innebär att man inte behöver betala mera. Är man duktig på zoner går det att åka runt de dyra eller undvika att passera zongränser.
När man åker hem kan såväl deposition som återstående saldo får tillbaka (refund). Detta nämns inte i någon information, men fungerade för oss. Kolla de informativa Youtubeklipp som finns på http://www.tfl.gov.uk/oyster eller https://www.youtube.com/watch?v=dpm-ZIPMeOQ

De svarta taxibilarna räknas som en del av Transport for London och är de enda som har rätt att stanna på gatan när de vinkas in. De får också köra i bussfilerna, precis som bussar. De har en taxameter som fungerar med tre olika tariffer. Chauffören väntar sig inte dricks. Priset börjar på £2,40 (september 2014). Det är ett incitament för chauffören att ta dig så snabbt som möjligt dit du ska – så att han kan slå på taxametern så många gånger som möjligt under passet. De taxibilar som inte är svarta, kallas minicabs, och måste beställas. I annat fall kör de olagligt.
Vi åkte en relativt kort sträcka, mellan St Pauls cathedral och Travelodge på City road. Klockan var cirka 19.00. Priset blev någonstans mellan 6 och 7 kronor. Lägsta pris på sträckan, enligt http://www.worldtaximeter.com/london är £6.10 och högsta 7.00 pund.

Vid flygresan dit, via Göteborg city airport, genomfördes en normal säkerhetskontroll av handbagaget. Hem, från Stansted, var det betydligt tuffare. Alla behållare med vätska eller kräm ska ligga i en stängd, genomskinlig, plastpåse. De som är större än 100 ml är det bara att slänga. Däremot märkte vi ingen koll av vare sig format eller vikt. Väskorna ska inte in under sätena, utan färdas i skåpen ovanför.
Ytterligare en grej som drabbar Ryan airs resenärer är att bara en viss mängd kabinväskor får tas med ombord. Av ex 120 passagerare får bara de 90 första ta med sin väska in i kabinen. Resten ska in i lastrummet, vilket innebär att de resenärerna måste vänta vid bagagebandet.

Flertalet attraktioner går att boka via nätet något dygn i förväg, eller mer. Printa ut biljetten eller något slags bevis med ett nummer som referens. Fungerade utan problem för: Madame Tussauds, The Phantom of the opera, tågbiljetten - och flygbiljetten. Hundra procent!

Misstag 4: Kolla upp matställen innan.
På dagen går det att äta snabbmat över hela stan, speciellt där många jobbar. För den som vill äta middag senare av en viss sort blir det svårare. Då är det områdena runt Leicester square, Picadilly cirkus och Trafalgar square som gäller. Kolla innan resan via nätet vilka ställen som gäller och boka bord om det behövs. Det skulle ha sparat oss en del tid och dåligt humör.  / Gunnar Höglund.

Hela detta inlägg är skrivet av min sambo stora G....Alltså inte mina ord. Men ni får gärna kommentera ändå:).

1 kommentar:

  1. Kul med en gästbloggare. Tack för London och Misstagslektionen. Jag har en fråga här. Oj vad ont det gör i min höger axel att hålla upp handen så länge. Dumma Frozen Shoulder. Vilken av de aktiviteter ni hann med att göra tyckte du var mest intressant? Kul present du gav henne. Hösthälsningar från Ystad och Bosse

    SvaraRadera